Početna Uncategorized NIKOLA SELAKOVIĆ: Orden Aleksandra Nevskog simbol posvećenosti otadžbini i radu!

NIKOLA SELAKOVIĆ: Orden Aleksandra Nevskog simbol posvećenosti otadžbini i radu!

PODELI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je Ordenom Aleksandra Nevskog u Rusiji. Taj orden dodeljuje se od 1725, a prvi koji ga je dobio bio je Petar Veliki, i to posthumno. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže za RTS da to odlikovanje svedoči o ugledu Srbije, ali i o ugledu predsednika Vučića.
Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je odlikovanje Aleksandra Nevskog važno za Srbiju, ali i za predsednika i njegovu porodicu.

– Ovo odlikovanje ima neverovatno zanimljivu istoriju – osnovala ga supruga Petra Velikog, carica Katarina Prva, a onda su ga komunisti ukinuli, da bi ga Staljin opet obnovio jer je ugled tog odlikovanja kod ruskog naroda bio veliki – rekao je Selaković.

Napomenuo je da Aleksandar Vučić nije sklon pridavanju velike pažnje priznanjima i odlikovanjima, jer svako ko, kako kaže, “daje sve od sebe računa na uspeh”, ali mu je zbog tog odlikovanja veoma drago.

– Posebnost tog odlikovanja za predsednika, zajedno sa Ordenom Republike Srpske na ogrlici, jeste to što svedoči o ugledu Srbije u svetu, u Rusiji, ali i ugledu našeg predsednika – rekao je Selaković.

Naveo je da Orden nosi slogan – za rad i otadžbinu, i u tom kontekstu istakao “čvrstinu i posvećenost” predsednika Srbije.

– Ekonomskim reformama, fiskalnom konsolidacijom, podizanjem države, ali i čuvanjem neutralnosti i nezavisnosti Srbije, njenim jačanjem, upisao je sebe u istoriju – kaže Selaković.

Naveo je i reči predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova, koji je, kako kaže Selaković, rekao da je “za sve ovo potrebno nešto što ima Aleksandar Vučić – velika leđa”, koja su, dodaje Selaković, “u stanju da podnesu i napade, pljuvanja, neutemeljene kritike”.

Napominje da je Vučić uspeo da zadrži vojnu neutralnost, da nije za ulazak u NATO, ali ni za uvođenje sankcija Rusiji, da je za evropski put Srbije, ali da jača odnose i sa Moskvom i Pekingom.

– Naravno da je ovo veoma važno za naš narod, našu Srbiju, a kada je reč o ličnom odnosu daću sebi za pravo da kažem da nikome nije zaigralo srce zbog toga kao što je predsednikovom ocu Anđelku Vučiću. Verovatno je to i zbog porodične istorije, zato što je njegov otac, koga su ustaše ubile u Drugom svetskom ratu, pre svoje pogibije hteo da na svom konju ode u Rusiju. U takvoj porodičnoj sagi, njegov unuk danas dobije odlikovanje Svetog Aleksandra Nevskog i to ne od bilo koga već od predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina – rekao je Selaković.

Povodom pojedinih navoda o lošem ličnom odnosu dvojice predsednika, Selaković je rekao da o tome mogu da govore ili neupućeni ili, kako kaže, politički spekulatni.

– Dodela ovakvog jednog odlikovanja je potvrda toga i uveren sam da će se to nastaviti. Ovakvo odlikovanje je pokazatelj svakom mladom čoveku da se rad, marljivost, čvrstina isplate – rekao je Selaković.

Ističe da je Vučić prvi Srbin posle Nikole Pašića koji je dobio ovo odlikovanje i da bi, ukoliko predsednik Putin prilikom posete Srbiji 17. januara uruči Orden Vučiću, to bila dodatna počast.

Što se tiče predstojeće posete, generalni sekretar predsednika Srbije kaže da su pripreme u jeku i da je ta poseta još jedna potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije i velikog uvažavanja srpskog državnog vrha.

Izvor: POBEDA info, rts

OSTAVITE ODGOVOR