Početna Aktuelno Aleksandar Vučić: SRBIJA NEĆE PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA

Aleksandar Vučić: SRBIJA NEĆE PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA

PODELI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na vanrednoj konferenciji za medije o situaciji na Kosovu i Metohiji, telefonskom razgovoru sa francuskom predsednikom Emanuelom Makronom i susretu sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

Vučić je na vanrednoj konferenciji u Predsedništvu rekao da  ga je predsednik Emanuel Makron u telefonskom razgovoru zamolio je da, zbog situacije u Francuskoj i problema sa kojima se suočava na unutrašnjem planu, njegova poseta Beogradu bude odložežna na nekoliko nedelja.

– Makron nas je zamolio da odložimo posetu, ja znam i svestan sam da je situacija takva da ne može da dođe – rekao je predsednik Srbije i dodao da je sa Makronom razgovarao o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Dodao je da se Srbija spremala za Makronovu posetu, sa željom da pokažemo naše gostoprimstvo.

Vučić je naveo i da je sa Makronom razgovarao o daljem unapređenju prijateljsva Srbije i Francuske, uveren da kroz razvoj ekonomskih odnosa i njihovo unapređenje i podršku Srbiji na evropskom putu, možemo suštinski i sadržajno da ispunimo strateško partnerstvo.

– Rekao sam predsedniku Makronu da posle godina teških reformi imamo odlične vesti -imamo rast BDP 4,5 odsto, investicije za 10,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Stopa nezaposlenosti na najnižem nivou u poslednje tri decenije, broj zaposlenih na istorijskom maksimumu 49,2 odsto. Nenaplativi krediti na istorijskom minimumu. To je rezultat teških reformi i po tome vidite koliko Srbija ide napred. To su jedine lepe vesti koje ću vam danas saopštiti – rekao je Vučić.

 – Albanske vlasti na KiM ne žele ni da čuju za ukidanje protivpravno uvedenih taksi. Oni su u razgovoru sa Johanesom Hanom konstatovali da će te takse trajati dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova. Druga vest je još lošija. Albanci su najavili formiranje vojske za 14. decembar, suprotno svim dogovorima koje imamo sa NATO i bar javno proklamovanim stavovima velikih sila- istakao je predsednik Srbije.

– Ti potezi su strahoviti neozbiljni, dovode region u najveći opasnost. Dovode nas pred svršen čin, moje je da upozorim međunarodnu zajednicu – rekao je Vučić i dodao:

– Ne želim ni da izgovorim reč šta je njihova namera, ali se plašim da sve nas dovode pored svršen čin –

Kako je dodao, Srbija neće priznati nezavisnot Kosova i tako se sa Srbijom ne razgovara.

 – Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, sa Srbijom se tako ne razgovara! Rušite me na ulici koliko hoćete, ali mi nećemo priznati nezavisnost. Ovo danas pokazuje da je Beograd bio usamnjen u želji da pregovara i da oni nikada nisu bili za to da se pregovara. Šta god mnogi govorili moraju da kažu da je Priština danas odgovorna za ovu situaciju. Mi imamo dobre rezultate i imaćemo još bolje, ali oni to rade da bi njihova čizma zauzela sever Kosova. Oni će u tome imati javno protivljenje mnogih – dodao je Vučić.

  – Ono što je problem je kada neka od prištinskih usijanih glava odluči da pošalje vojsku na sever Kosova, na to pitanje želimo da dobijemo odgovor celog sveta. Zbog toga ću se konsultovati sa svima i onda ćemo doneti odluku da li ćemo tražiti zasedanje Saveta bezbednosti. Moramo da ukažemo na razmere katastrofe koja sledi i da ukažemo svetu šta se zbiva – rekao je Vučić

Ponovio je da Albanci na KiM pravo na vojsku nemaju čak i prema svojim aktima

– Pravo na takse nemaju. Moja molba je da još jednom razmisle pre nego što krenu u novu avanturu. nek pet puta razmisle pre nego što krenu u ono što bi moglo da dovede do velike katastrofe – rekao je Vučić, koji je ponosan na naše studenete na KiM, kao i na naše žene dole koje su pokazale da hoće da ostanu na svom ognjištu.

Kako je primetio, izgleda da smo mi Srbi krivi što su na KiM “razjareni” zbog glasanja u Interpolu i dodaje da je valjda trebalo da glasamo za njih, da oni ne bi donosili mere.

U Prištini, dodao je predsednik,  znaju da neće uništiti srpksu ekonomiju, koliko god mere bile bolne za nas, jer mi imamo šta da proizvedemo i da izvezemo.

 – Oni to rade da bi proterali srpski živalj i da bi njihova čizma stala na sever Kosova. Naše ruke neće biti vezane, jer smo saterani u ćošak – istakao je Vučić i poručio da će biti uz Srbe na Kosovu i Metohiji koje je pozvao da na histeriju Prištine raguju staloženo.

 – Naš narod na KiM dobro razume odakle opasnosti dolaze i hoću da kažem veliko hvala našim ljudima koji su pokazali koji žele da se bore za svoju zemlju i opstanak. Molim vas da se ne ponašamo kao Priština, naše nije da pretimo, naše je da molimo i obaveštavamo, nadamo se da će urazumirti, ali nećemo dozvoliti gaženje srpskog naroda, i srpskog ponosa – istakao je Vučić.

Kaže da je ovo pokazalo da nikada nisu želeli nikakve razgovore, već da neko izvrši završni pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

– Haradinaj i Veselji imaju još 16 dana da me smene…Do tada njihove želje neću poštovati. Ne možemo uništenje i proterivanje našeg roda da dozvolimo – podvukao je Vučić i dodao da nikada neće poverovati u to da se Albanci odlučuju za formiranje vojske i uvođenje.

On je građane Srbije pozvao da porže naš narod koji živi na Kosovu i Metohiji. – Jesmo mi u teškoj situaciji, ekonomski

Komentarišući pretnje Envera Hodžaja, Vučić je rekao da je Hodžaj demantovao da je sve to nazvao paktom.

 – On suštinu nije sportio ni sekunde. Mi nećemo da učestvujemo u pravljenju bilo kakvih paktova, niti u njihovim rušenjma, ali nikada nikome nećemo dozovliti das ruši našu zemlju – naveo je Vučić.

Upitan da se osvrne na spekujacije o izborima, rekao da izbora u martu biti neće.

– Ja sam čitao da je Jeremić rekao da su izbori u martu. Meni nisu potrebne njihove lepe reči. Sva istraživanja pokazuju iste trendove i zato razumem da su besni. Neće biti nikakvih izbora u martu. Što bi ih bilo, da mi dobijemo još nekog poslanika više, a oni još nekih 10-ak manje. Nama od njih ništa ne treba, ali vas molim da me ne pitate o njima i o njihovima lažima i glupostima – dodao je Vučić.

 -Neće biti nikakvih izbora u martu. Niko ih ne planira, niti oni ikog interesuju. Ccemu, da bismo dobili još nekog poslanika više, a oni petnaestak manje? Neće ih biti. Opet su lagali – rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da je najavom da će biti formirana vojska na Kosovu, Srbija saterena u ćošak.

– Šta ćemo da radimo? Borićemo se da se čuje istina – rekao je Vučić.

 – Ovo je dugotrajna borba, ja sam znao da oni ovo neće da povlače, oni su jedni drugim davali besu. Moramo da pokažemo da imamo hladnu glavu kada donosimo odluke. Dugoročno nam nema života na Kosovu ako ove mere ostanu. E sada vidte zašto sam hteo dijalog i kompromis sa Prištinom. Sada je jasno da toga nema. Njima su Amerikanci dali svu faktičku vlast na terenu – naglasio je Vučić.

– Ucene iz sveta neću da prihvatam. Neka me otera moj narod. Čuvaćemo mir i stabilnost, nadamo se da će se i međunarodna zajednica urazumiti – dodao je predsednik Srbije na kraju obraćanja.

 

Izvor: pink

OSTAVITE ODGOVOR