Početna Intervju Aleksandar Vučić: Tražim partnera za Petrohemiju

Aleksandar Vučić: Tražim partnera za Petrohemiju

PODELI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kazahstanu da je razgovarao sa predstavnicima te zemlje o mogućnosti da se nađe strateški partner za “Petrohemiju”. Poručuje da se radi na korigovanju sporazuma sa Evroazijskom unijom kako bi se omogućio bescarinski izvoz više proizvoda.

“U ‘Petrohemiji’ imamo rezerve u novcu, ali ako nafta počne da skače, to je onda za nas nemoguća misija i nećemo moći da izdržimo, to je prilično teško”, rekao je Vučić.

Dodao je da bi posebno bila teška situacija ako bi cena nafta došla do nivoa od 100 dolara po barelu.

Ističe da će Srbija svakako gledati da pronađe partnera za “Petrohemiju” i da je sačuva, ali i da se naprave dalji “veliki koraci u saradnji sa Kazahstanom”.

Vučić kaže da i zbog toga očekuje posetu, naredne godine, Nazarbajeva Srbiji.

Dodao je da je saradnja moguća i po pitanju obrazovanja i zdravstva, kao i da Kazahstan mnogo ulaže u obrazovanje i dovodi ugledne profesore iz celog sveta.

Zahvaljujući ovoj poseti biće, uveren je predsednik Srbije, unapređena saradnja u mnogim oblastima.

“Verujem da ćemo ovom posetom mnogo toga da promenimo i vidim da se to naročito menja u vojnotehničkoj saradnji. Značajne su inicijative u oblasti poljoprivrede, naših instituta od kojih posebno za semenarstvo i veterinarstvo i za njih može mnogo posla da bude u okviru saradnje dve zemlje”, rekao je predsednik.

Napomenuo je da su brojne softverske kompanije iz Srbije došle i da su zainteresovane za saradnju, kao i da su tu i naše državne i privatne kompanije iz vojne industrije, od kojih neke već imaju saradnju sa Kazahstanom.

“Očekujemo uskoro da ispalimo i prve (protivgradne) rakete u Kazahstanu i pokažemo naše mehanizme u toj oblasti. To bi bio veliki posao za nas i Šumadiju”, kazao je Vučić.

“Rad na korigovanju sporazuma sa Evroazijskom unijom” 

Istakao je da se trenutno sa Kazahstanom radi na manjem korigovanju našeg sporazuma sa Evroazijskom unijom, kako bi omogućili bescarinski izvoz više proizvoda, što bi bilo važno, jer bi Srbija još neke proizvode mogla da izveze na to tržište od 185 miliona ljudi.

Precizirao je da je reč o pojedinim vrstama sira, živinskog mesa, cigareta.

“Molio sam Sagintajeva, moliću i Nazarbajeva, molio sam predsednika Rusije Vladimira Putina… reč je o pojedinim vrstama sira, cigaretama, živinskom mesu. Ja sam molio i za 5.000 automobila”, rekao je Vučić novinarima.

Sada je, dodao je, završena druga runda pregovora, dok će treća uslediti u januaru, uz nadu da će nas ruski i kazahstanski partneri podržati, iako je, kaže, svestan da svi imaju svoje interese koje žele da zaštite.

“Svi žele da zaštite svoje tržište” 

To bi, podvukao je, ukoliko uspemo, bilo veoma važno za Srbiju, zbog izvoza na tržište od 185 miliona ljudi, koliko imaju Kirgizija, Jermenija, Kazahstan, Rusija i Belorusija.

“Važno je da u tome uspemo, a da li ćemo uspeti – videćemo. Bio bih preveliki optimista kada bih rekao da će to biti sigurno, a možda bih bio previše pesimista ako bih rekao da su male šanse. Nadam se da ćemo u januaru uspeti da završimo”, rekao je srpski predsednik.

Istakao je da svi imaju svoje interese i žele da zaštite svoje tržište, što je razumljivo.

Tako je, ističe, i on sam štitio srpsku mlekarsku industriju pojedinim propisima, što nije bilo u skladu sa EU.

Isto tako, i evroazijske zemlje imaju svoje interese i žele da zaštite deo svoje proizvodnje, kaže i dodaje da se zato razgovara sa partnerima i prijateljima za što više slobodne trgovine.

“Kao što sam molio evropske partnere da razumeju kada smo mi to radili, sada razumem i kad oni to rade… Moraju ljudi da znaju da stvari nisu uvek tako jednostavne”, primetio je predsednik.

To su, kaže, teme o kojima se razgovaralo.

“Širok prostor imamo… Sa ovom cenom nafte, Kazahstan je otišao u nebesa”, primetio je Vučić i dodao da je ta zemlja danas toliko bogatija i uspešnija, i da sada, zahvaljujući visokoj ceni nafte, može da razvija druge resurse za budućost, privredu, industriju, da povećavaju plate i penzije.

Dodao je da Kazahstan 1,8 miliona tona nafte dnevno proizvede, a 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

“Pa izračunajte kolika je to zarada”, rekao je.

“Više pažnje posvetiti zemljama poput Kazahstana” 

Naveo je i da mu je krivo što smo, kaže, kao zemlja kasno otkrili mogućosti za saradnju sa Kazahstanom.

“Trebalo je više pažnje da posvetimo ovakvim zemljama, i predsednik Nikolić, koji je bio ovde u poseti, i predsednik Tadić, koji je mislim bio jednom, i ja kao predsednik… ali, šta ćete kada ste pritisnuti drugim problemima… Nadam se da ćemo ubuduće više pažnje posvetiti zemljama, poput Kazahstana”, rekao je Vučić.

Primetio je da su kazahstanski privrednici uspešni i sposobni, te da ih je pozvao da dođu i pogledaju naše banje, turističke potencijale, da dođu u Beograd, Novi Sad, Niš da grade hotele…

Inače, u srpskoj delegaciji su i gradonačelnici Beograda i Novog Sada, Zoran Radojičić i Miloš Vučević, koji, prema Vučićevim rečima, u Astani mogu mnogo da vide, budući da se taj grad ubrzano razvija i modernizuje i da su ga gradili neki od najboljih svetskih arhitekata.

“Gradonačelnici imaju poseban program posete, važno je da u Astani vide i zabeleže, a naše je da odgovornom i ozbiljnom politikom obezbedimo novac”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija nema naftu i gas, za razliku od Kazahstana koji od tog novca može da ulaže u izgradnju i modernizaciju gradova, ali da, uprkos velikim izdvajanjima, ima suficit u budžetu.

Dodao je da u državnom budžetu trenutno ima više novca nego ranije, ali da se njime pažljivo rukuje, te podsetio da javni dug pada, da su povećane plate, da se grade novi kilometri auto-puteva.

“Veće plate prosvetarima, ali potrebni bolji rezultati”

Predsednik je u obraćanju novinarima rekao da će prosvetari dobiti veće plate, ali da treba da se vide i bolji rezultati u svim oblastima obrazovanja.

Naveo je da ćemo morati u Srbiji mnogo više da se pozabavimo obrazovanjem, a ne da “jedino pitanje bude kada će biti veća plata”.

“Plata će biti veća, ali želimo i veće i bolje rezultate u svim oblastima obrazovanja”, naglasio je Vučić.

Prosvetari u Srbiji su u ponedeljak prekinuli štrajk nezadovoljni rešenjima o platnim razredima, nakon što je iz Ministarstva prosvete stiglo obećanje da će im u naredne tri godine biti povećane plate za 35 do 36 odsto.

Vučić je odgovorio i na pitanje novinara Pinka, kako vidi zahtev nekih predstavnika opozicije da toj televiziji treba oduzeti pravo na rad. Naveo je da će mnogo izbora da prođe da bi aktuelna opozicija  mogla da razmišlja kada će da se “dočepa odgovornosti”, jer su, kaže, do sada pokazivali samo neodgovornost.

 

 

 

 

 

 

Izvor: rts

OSTAVITE ODGOVOR