Početna Region Predsednik Aleksandar Vučić u dva dana otvara dve fabrike u Nišu

Predsednik Aleksandar Vučić u dva dana otvara dve fabrike u Nišu

PODELI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas svečanom otvaranju fabrike za proizvodnju rasvete “Cumtobel” u Nišu, a sutra, u subotu, otvaranju fabrike automobilskih komponenti “Imi” u Niškoj Banji.

Vučić će danas svečano otvoriti austrijsku fabriku “Cumtobel”, u kojoj bi, na kraju realizacije ove investicije vredne 30,6 miliona evra, posao trebalo da dobije oko 1.100 radnika.

Ovaj svetski proizvođač LED-rasvete, koji trenutno u Nišu zapošljava oko 300 radnika, jedan je od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti i zapošljava 7.000 ljudi u 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u 90 zemalja.

Niš se tako bliži realizaciji plana gradske uprave i države da se nezaposlenost u tom gradu spusti sa sadašnjih 26.000 na ispod 20.000 nezaposlenih.

Koliko je grad na Nišavi ispred većine gradova u Srbiji u privlačenju stranih investitora možda najbolje govori podatak da je u taj grad proteklih godina došlo najmanje 150 miliona evra investicija i da je otvoreno oko 10.000 novih radnih mesta u devet novoizgrađenih fabrika.

U fabrikama koje već rade i proizvode, u narednim godinama, posao bi trebalo da nađe još 5.000 ljudi, a Grad Niš trenutno radi na pripremi i realizaciji više od 30 infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti preko 100 miliona evra.

Posle svečanog otvaranja Cumtobela, predsednik Vučić će se sastati sa predstavnicima kompanije Zijin Mining Group, koja je nedavno izabrana za strateškog partnera RTB Bor i koja se obavezala da uloži 1,46 milijardi dolara u srpskog rudarskog giganta.

Na tom sastanku biće i predstavnici kompanije Nevsun Resources koju “kupuje” upravo Ziđin za 1,41 milijardi dolara, a koja u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita Exploration i trenutno sprovodi istraživanje na nalazištu bakra na Čukaru Peki kod Bora.

Vučić će danas imati i sastanke sa predsednicima opština, kao i načelnicima Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Pirotskog i Nišavskog okruga.

Predsednik će u subotu svečano otvoriti i filipinsku fabriku za elektronske auto-komponente “IMI”, koja posluje u sastavu kompanije svetskog glasa “Ajala”.

Plan je da u fabrici izgrađenoj na 14.000 kvadrata bude zaposleno 1.250 radnika, od kojih će 500 biti inženjeri.

Ova investicija u Niškoj banji “teška” je više od 33 miliona evra i u njoj se proizvode elektronske komponente za automobilsku i industriju informacionih tehnologija u Evropi i zemljama gde IMI imaju svoje proizvodne pogone i poslovne partnere.

Ova kompanija posluje u sedam zemalja i trenutno zapošljava oko 14.000 radnika.

Izvor: tanjug

OSTAVITE ODGOVOR