Početna Kultura Spomenik patrijarhu Pavlu sredinom novembra…

Spomenik patrijarhu Pavlu sredinom novembra…

PODELI

Spomenik patrijarhu Pavlu, koji bi 15. novembra trebalo da bude postavljen u Tašmajdanskom parku, nadomak Crkve Svetog Marka, trenutno je na livenju, otkriva, njegov autor, beogradski vajar Zoran Maleš (1962). Model od gline kako navodi napravio je u Kikindi, tokom jula, kao učesnik kolonije “Tera”
– Osnovna ideja bila je da patrijarha Pavla predstavim u činu molitve, u sedećem položaju skrštenih ruku, kako se moli za sve nas – objašnjava autor, kome je 44. naslednik na tronu Svetog Save, umetnička preokupacija gotovo celu deceniju.
Sedeća figura, koja će biti odlivena u bronzi, neće se oslanjati ni na šta, pa će delovati kao da lebdi, tvrdi autor spomenika:
– Uradio sam to prema nekom ličnom osećanju. Možda se to nekome i neće dopasti, ali želeo sam da spomenik ne bude klasičan. Utisak da patrijarh Pavle lebdi postigao sam upravo time što se u tom sedećem, molitvenom položaju ne oslanja na neko postolje.
Visina samog spomenika je metar i osamdeset centimetara, a s postamentom biće dva metra i dvadeset centimetara.
– Ne bi bilo primereno da bude monumentalnih dimenzija. Sam patrijarh Pavle nije bio naročito visok čovek, a izrazito veliki spomenik ne bi bio ni u skladu sa njegovom skromnošću – kaže vajar, čija namera nije bila da predstavi telesno, već duhovno biće istinskog filozofa koji nas je učio da su smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom.
Podizanje spomenika na Tašmajdanu blagoslovio je patrijarh Irinej, a podizanje obeležja, koje će koštati 50.000 evra, finansiraće “Atlas grupa”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Informer

OSTAVITE ODGOVOR