Početna Aktuelno SEĆANJE NA STRADALU FOČANSKU DECU

SEĆANJE NA STRADALU FOČANSKU DECU

PODELI

Foča je jedan od gradova gde je tokom poslednjeg rata ubijen veliki broj dece. Njihova jedina krivica je bila njihova srpska nacionalnost i pravoslavna veroispovest. Decu su ubijana u igri, na spavanju, za stolom, na ulici…..zatirana su noževima, sekirama, maljevima, puškama, granatama…

Tokom trajanja muslimanske agresije na Foču (1992-1995), ubijeno je 646 građana srpske nacionalnosti među kojima i 34-oro dece. Ranjeno je više hiljada Fočaka a mnogi su zbog ratnih trauma počinili samoubistvo. Silovano je mnogo žena i devojčica a veliki broj Fočaka odveden je u muslimanske logore odakle se većina nije živa vratila.

S obzirom na brutalnost i svirepost počinjenih zločina, bez ustezanja se može reći da je muslimanska strana počinila genocid u Foči. Prema unapred razrađenom planu bošnjačkog državnog vrha, trebalo je potpuno očistiti region Podrinja od srpskog stanovništva. Jedino tako, Bosna i Hercegovina bi postala nezavisna i jednonacionalna država, baš po kriterijumima bošnjačkih ekstremista koji su tako i započeli rat.

Foča je mesto gde je muslimanski agresor potpomognut dobrovoljcima iz arapskih zemalja počinio baš svaki vid zločina, od ubijanja, progona, silovanja, zatvaranja u logore, mučenja, razaranja…, a sve u cilju fizičkog uništenja Srba kao preduslova stvaranja „nezavisne muslimanske Bosne i Hercegovine“. Fašizam ogrnut u plašt genocida punom snagom je oživeo početkom aprila 1992. kada su muslimanski ekstremisti započeli masovna ubijanja srpskih civila, razaranja sela, uništavanje kulture….

Foča je tokom Drugog svetskog rata doživela ogromna stradanja od strane agresora i fašista. Muslimani integrisani u ustaške jedinice ubili su tada više hiljada Srba, Roma i Jevreja i na stotine dece. A 50 godina kasnije, ponovili su svoje zločine.

Iako se Fočaci nisu ni oporavili potpuno od svih stradanja koje su doživeli od svojih komšija, devedesetih godina prošloga veka ponovo su bili suočeni sa novim prilivom nacionalizma i šovinizma koji su bili praćeni jezivim zločinima.

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73-oje ubijenih Srba u Gornjoj Jošanici. Taj datum je idealno vreme da se setimo svih nevinih civila i dece koja su svirepo ubijena na području fočanske regije.

Izvor: Istina i pravda – portal srpskog naroda

OSTAVITE ODGOVOR