Početna Region DODIK DANAS SA PUTINOM

DODIK DANAS SA PUTINOM

PODELI

Predsednik Republike Srpske, koji učestvuje u radu Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, danas će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je juče izjavio je da će tokom boravka u Sankt Peterburgu nastojati da ojača zainteresovanost ruskih investitora za ulaganja u Srpsku i najavio da će se sastati i sa gubernatorom Georgijem Poltavčenkom.

Predsednik Srpske rekao je da je forum, kojem prisustvuje 12. put, prilika da se sretne sa važnim ljudima iz sfere privrede, bankarstva i politike.

“Drago mi je da ću se i ovom prilikom sastati sa predsednikom Putinom, prema njegovom zvaničnom protokolu, u petak poslepodne, pri čemu ćemo nastaviti razgovore o našoj saradnji. Upoznaću ga o aktuelnoj situaciji i zahvaliti za razumevanje i podršku Dejtonskom sporazumu”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da će predsedniku Ruske Federacije preneti opredeljenje Srpske o vojnoj neutralnosti, pri čemu će istaći relevantnu Odluku Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti koja podrazumeva da za nju nijedan vojni savez nije prihvatljiv.

“Razgovaraćemo i o regionalnoj situaciji i nekim globalnim pitanjima. Obzirom da je Rusija jedan od najvažnijih svetskih igrača na međunarodnoj sceni, veoma je važno čuti Putinove ocene o mnogim pitanjima iz savremenog sveta koji je u dosta nesređenom stanju”, poričio je Dodik.

FOTO: PROFIMEDIA

Predsednik Srpske naveo je da bi na sastanku trebalo da bude reči i o mogućnosti proširenja saradnje, te da će ponoviti stav Republike Srpske o neprihvatanju da se Rusiji uvedu sankcije, bez obzira što je drugi deo BiH, pod pritiskom Zapada, to hteo.

Dodik je najavio da će sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom razgovarati o konkretnim projektima, te podsetio da je ranije razgovarano o projektima iz oblasti zdravstva i kulture.

Današnju plenarnu sednicu Međunarodnog ekonomskog foruma otvoriće predsednik Rusije, Vladimir Putin, zajedno sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR